Nitko ne sluša pop, a svi vole hip-hop: Analiza glazbenih preferencija među učenicima 1.c

Piše: Agatha Đurđević, 1.c

Nakon provedenog istraživanja glazbenih preferencija među učenicima 1.c jasno je da se među različitim žanrovima glazbe javljaju različiti obrasci slušanja među ispitanicima. Ispitan je 21 učenik, a njihove glazbene afinitete možemo razvrstati prema nekoliko glavnih žanrova.

Hip-hop i rap se ističu kao najpopularniji žanr među ispitanicima. Čak 11 od 21 učenika pokazalo je sklonost prema ovom žanru. Ova vrsta glazbe često je prepoznata po ritmičkim tekstovima i karakterističnim beatovima te se čini da je upravo ova kombinacija privukla veći broj mladih slušatelja.

Elektronska glazba također ima svoje poklonike među učenicima, iako u manjem broju. Četvero učenika izrazilo je preferenciju prema ovom žanru glazbe. Ovaj žanr je poznat po svojim raznolikim podžanrovima i karakterističnim zvucima koji ponekad prelaze granice konvencionalnih glazbenih oblika.

Rock i alternativna glazba, iako popularni među širom populacijom, imaju manju popularnost među ispitanim učenicima. Samo troje učenika izjasnilo se kao ljubitelji ovog žanra glazbe. Raznolikost unutar ovog žanra, koja seže od energičnih riffova do melankoličnih tonova, može biti razlog zašto manje ispitanika pokazuje interes za ovu vrstu glazbe.

Nadalje, samo jedan učenik je izjavio sklonost prema cajkama, žanru koji je specifičan za određene regionalne glazbene preferencije.

Interesantno je da postoji grupa od dvoje učenika koji vole miks svih ponuđenih žanrova. To ukazuje na potrebu za raznolikošću i eksperimentiranjem s glazbom među nekim mladim slušateljima.

Iznenađujuće, nijedan od 21 ispitanika nije izrazio interes prema pop glazbi, koja je često jedan od najkomercijalnijih žanrova glazbe.

Ovi rezultati ukazuju na raznolikost glazbenih ukusa među učenicima. Različiti žanrovi glazbe pružaju širok spektar emocionalnih iskustava i izražavanja, te je važno cijeniti i poštovati individualne preferencije svakog slušatelja.