Hamlet iz perspektive jedne učenice

Piše: Lana Supina, 2.e

W.Shakespear jedan je od najvećih dramatičara i kjniževnika europskog renesansnog doba, a  proslavio se mnogim djelima i dramama od kojih je najpoznatija Hamlet. Danski princ tuguje nakon što njegov otac, kralj Danske umire. Prinčeva majka udaje se za Hamletovog strica Klaudija. Kralj Klaudije nasljeđuje prijestolje Danske. Hamletov prijatelj  Horacije dolazi Hamletu i govori mu da se noću na zidinama dvorca pojavljuje duh preminulog kralja. Razgovarajući s duhom Hamlet saznaje da je njegovog oca ubio Klaudije. Žudeći za osvetom Hamlet svoje emocije prikriva ludilom i predstavom. Klaudije, videći Hamletove namjere, šalje Hamleta u Englesku pripremajući mu klopku. Na Klaudijevo čudo Hamlet se vraća živ u Dansku. Ulazeći u dvoboj Hamlet ubija kralja i smiruje njegovu žeđ za osvetom, ali pod kojom cijenom? 

Kao lik Hamlet je bio pod velikim pritiskom. Morao se pomiriti s činjenicom da će njegov stric preuzeti prijestolje i da se njegova majka ponovno udaje. Bio je nesiguran u svoje poteze te ga je njegova žudnja za osvetom povukla u najveća iskušenja. Iako je bio hrabar njegova osveta i ludilo nisu ga učinili junakom. Na njegovu brzopletost i tešku odluku možemo vidjeti u njegovim govorima: ,,Na osvetu me potiču!“ – tu vidimo njegovu ljutnju i žudnju da osveti svog oca. Imajući moć, njegov stric nije mario ni za što. Ne razmišljajući o posljedicama njegovih djela, kralj Klaudije vjeruje Hamletu. Danski princ znajući istinu svoju mržnju i gnjev ispoljava dubokim riječima. Nazivajući svoga strica zvijeri i jadajući svog oca i majku odlučuje napraviti riskantan potez. Za sve treba platiti cijenu. Znao je to i Hamlet kada je vidio svoju majku kako umire. Platio je cijenu za neki cilj.  

Svi smo ponekad došli u situaciju u kojoj dođemo do ruba, a za spas nam treba žrtva. Žrtva koja neće biti vrijedna niti kriva, ali će nam otvoriti oči. Zato je Hamlet i dalje poznato djelo. U ovom suvremenom svijetu koji postaje okrutan trebamo biti hrabri. Trebamo prihvatiti posljedice naših djela. Ovim djelom dobivamo poruku. Poruku vrijednu čitanja samog djela. Poruku kojom će se naše oči ponovno otvoriti i vidjeti svijet na način na koji bi se trebao gledati, na novi način. 

Razmišljajući  o Hamletovim dijelima pokušala sam se staviti na njegovo mjesto. Iako svi kritiziraju njegove loše i brzoplete postupke ja sam gledala njegov lik s druge strane. Njegova mržnja i želja za osvetom bila je okidač za njegovu ludost i brzopletost. Nosio se s velikim pritiskom i saznajući istinu bio je zaprepašten, bojao se svojih postupaka i djela. Njegovi postupci su opravdani i jasni. Odgurujući ljubav od sebe zbog osvete bio je postupak u kojem se mogu staviti u njegov lik. Ne dajući da ga išta drugo smetne s puta, pa čak i najvrjednija stvar kao što je ljubav. Drama daje jasnu poruku. Poruku vrijednu našeg života i ciljeva. Pravo je pitanje na kraju  vrijedi li se odreći bitnih stvari zbog osvete?