Mobilnost – Škofja Loka

Dan na Bledu

Piše: Ivan Lukić, 3.d

Naš dan na Bledu bio je nezaboravan,krenuli smo sa šetnjicom oko jezera i prvo što se moglo uočiti je predivan otok u sredini jezera.Na otoku se  nalazila crkva i bila je u sredini jezera. Poslije nekoliko  slika smo se uputili prema dvorcu na vrhu planine i razdvojili se u dvije grupe; jedni koji su se išli penjati na brdo i drugi koji su se nastavili šetati. Ja sam bio u grupi koja se penjala, kada smo stigli na vrh pogled je bio nevjerojatan. Tamo smo se malo odmorili i pojeli ono što su nam časne spremilie, a to su bila dva sendviča, voda, banana i proteinska čokoladica. U dvorac nismo išli jer polovice grupe nije bilo s nama i nije nam bilo u redu da odemo razgledavati dvorac bez njih pa smo se onda poslikali i uputili prema dolje. Tamo smo se našli s drugom grupom i krenuli prema suvenirnici. Na putu do tamo bilo je puno štandova. Neki su se ljudi vozili u kočijama. Kada smo stigli do suvenirnice malo smo razgledali i nekoliko nas  je odlučilo kupiti iste kačkete kao uspomenu na Bled i naš provod tamo.

Domel, Reteče

Piše: Ivano Dolovčak, 3.e

Na četvrtom danu boravka u Škofja Loki posjetili smo tvornicu DOMEL d.o.o. , koja nas je ugostila s radošću da nam pokažu što proizvode i kako. Na početku smo provedeni kroz manji pogon gdje je sve poluautomatizirano jer je potrebna ljudska kontrola i pomoć oko određenih dijelova u proizvodnji. Na tom manjem dijelu se proizvode elektromotori za auto industriju npr. Mercedes i BMW. 

U prizemlju velike hale se nalazi prostorija gdje je sve automatizirano i sve radi pomoću robotskih ruku, traka, senzora i pneumatike. Sve kreće od same sirovine do gotovog proizvoda. U tome se dijelu proizvode mali i srednje veličine elektromotori za svakakve kućanske aparate. 

A da bi se došlo do proizvoda kreće  se od nacrta od kojeg se može dobiti  konstrukcija u programu. Zatim se radi prototip koji se testira na svakakve moguće načine da se utvrdi da je predmet dobar i spreman za proizvodnju. Na kraju, kada je sve potvrđeno da je sigurno i spremno ide u velikoserijsku proizvodnju i kasnije u prodaju.