Maturanti na sveučilištu Algebra

Piše: Mato Brizar

U srijedu 27.3.2024. četrdesetak maturanata naše škole se uputilo prema sveučilištu Algebra na stručne radionice u pratnji nastavnika Mate Brizara. Srdačnu dobrodošlicu nam je poželjela stručna savjetnica Irena Nemeček koja je u suradnji s nastavnikom Brizarom organizirala stručne radionice u dva dijela.

Dio maturanata se uputio s predavačem Karlom Josićem u dvoranu D2 na stručnu radionicu iz područja kibernetičke sigurnosti pod nazivom „Vatrozidi nove generacije“. Nakon uvodnog teorijskog dijela, maturanti su se bacili na posao te su izvršili konfiguraciju računala i pripremili testno mrežno okruženje kako bi mogli izvršiti hakerske napade na virtualno računalo od predavača. Hakerske napade su izvršavali u tri faze, pri čemu su prvo skenirali mrežne servise, da bi zatim DoS napadima hakirali web server, a nakon toga su hakirali i FTP server te time onemogućili rad virtualnog računala. Predavač je zatim pokazao načine postavljanja obrane na vatrozidu te je izvršio testiranje funkcionalnosti obrane ponovnim provođenjem hakerskih napada od strane maturanata. Nakon stručne radionice maturanti su dobili inspiraciju da se zaposle kao „etički hakeri“, tj. osobe koje izvršavaju hakerske napade na poduzeća s ciljem da otkriju slabosti tog sustava te da ga nakon analize dodatno zaštite od budućih napada.

Učenici na radionici „Vatrozidi nove generacije“

Za to vrijeme su ostali maturanti u pratnji predavača Andrijana Zorića otišli u dvoranu C10 na stručnu radionicu iz područja razvoja računalnih igara pod nazivom „Unity engine“. Nakon osnovnog uvoda u rad s programom Unity maturanti su počeli izrađivali samu logiku računalne igre pri čemu su kreirali mehaniku prostora i interakciju s okolinom, dodavali svoje likove u prostor te implementirali i audio zapis u pozadini kako bi računalna igra bila što zanimljivija. Prilikom kreiranja računalne igre maturanti su mogli koristiti gotove predloške za prostor/likove/audio zapis ili su mogli izrađivati vlastite predloške kako bi računalna igra bila jedinstvena i autohtona. Nakon stručne radionice maturanti su mogli postavljati pitanja i proširiti svoje znanje te saznati nešto više o brzorastućoj tehnologiji razvoja računalnih igara.

Učenici na radionici „Unity engine“

Nakon stručnih radionica maturanti su u pratnji nastavnika i predavača obišli kompletan kampus sveučilišta te su vidjeli data centar s hrpom servera, brojne stručne predavaonice, razne 3D printere i isprintane modele studenata, kutak s Play Stationom za razonodu studenata tijekom pauza između predavanja da bi na posljetku posjetili i audio-vizualni produkcijski studio kojeg koriste studenti sveučilišta Algebra. Puni dojmova i uspomena maturanti su nevoljko napustili sveučilište, ali su rekli da će se rado vratiti kao budući studenti Algebre.

Učenici u audio-vizualnom produkcijskom studiu