WorldSkills Croatia 2024

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove je  godine od 13. – do 15. svibnja, po peti put, organizirala na Zagrebačkom velesajmu Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe.

Više od 350 najboljih učenika iz više od 200 strukovnih škola  natjecalo se u 42 strukovne discipline – od tradicionalnih struka, kao što su zidarstvo, stolarstvo, frizerstvo, slastičarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo  pa do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, mehatronike, CNC i CAD-CAM tehnologija ili interdisciplinarne discipline poput robotike. Tijekom tri dana natjecanje je posjetilo oko 10.000 posjetitelja iz RH i inozemstva te između ostalih i učenika iz više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

WorldSkills Croatia 2024. pruža platformu za razmjenu ideja, razvoj suradnje i oblikovanje budućnosti strukovnog obrazovanja i zapošljavanja te daje priliku svim sudionicima, bez obzira na ulogu, da razmjene iskustva i stvore nove kontakte. Tu se rađaju nova partnerstva, potiču inovacije i osigurava bolja budućnost za sve sudionike.

Za strukovne škole, WorldSkills Croatia predstavlja priliku za isticanje njihove izvrsnosti i promociju strukovnog obrazovanja kao ključnog koraka prema uspješnoj karijeri. Sudjelovanjem u natjecanju, učenici su imali priliku demonstrirati svoje talente i vještine te se povezati s potencijalnim budućim poslodavcima. Tako su Faustovci i ove godine sudjelovali na natjecanju. Ovim putem im se zahvaljujemo na sudjelovanju i promociji škole.

To su Matej Tkalčević, koji je pod vodstvom profesora i mentora Ante Barbarića osvojio 4. mjesto iz područja CNC i CAD/CAM tehnologija.

Antonio Kiseljak koji je osvojio 7. mjesto iz Strojarskih tehnika pod vodstvom profesorica i mentorica Snježane Korčij i Ines Ivanović.

(Izvor: Agencija za strukovno obrazovanje)